kontrollrum

Kontrollrummet är stort och bekvämt och erbjuder neutral lyssning. Här finns allt som behövs för att spela in och mixa både analogt och digitalt.

Spelar du in digitalt kan du välja mellan att spela in via studiodatorn som har Logic och ProTools. Eller, om du jobbar i Mac, så tar du med dig din egen dator och ansluter dig till studions UAD Apollo 16 + Apollo 8. Då jobbar du i dina egna program och sparar allt till din egen hårddisk.

Analogt eller digitalt?

Att spela in analogt skiljer sig mycket från att spela in digitalt. Bandkompression, bandtyp och inspelningshastighet är saker som har en avgörande inverkan på soundet.

 

Processen

Också själva inspelningsprocessen skiljer sig mycket från den digitala. Inte minst för att du har färre kanaler jämfört med digitalt. Här är det 24 kanaler som gäller eftersom det är antalet kanaler på tonhuvudet på Otari MX 80-bandaren.

Om du är van vid att jobba i en DAW så är 24 kanaler förstås en begränsning. Färre kanaler betyder beslut “här och nu”. Man måste tänka utrymmesekonomiskt, fundera över om man verkligen har utrymme för 12 mickar enbart på trummorna.

 

Förberedelser

Förberedelserna för analog inspelning är mer omfattande än vid digital inspelning. Banspelaren avmagnetiseras och rengörs, band avmagnetiseras och bakas eventuellt.

 

Låna band gratis!

Om du ska spela in analogt och sedan digitalisera kan du låna band gratis här. Dessa band raderas efter användandet och återanvänds i andra projekt.

Viktigt!

Vill du spara dina inspelningar på 2″ band måste du ta med egna band hit. Hör absolut av dig innan i så fall. Om du tar med dig egna band måste bandspelaren kalibreras för din bandtyp. Kalibrering måste vi ta extra betalt för.

• Otarin är kalibrerad för inspelning på 499-band.
• Studern är kalibrerad för 900-band.

Mellanting

Ett mellanting är att tracka grunderna analogt, digitalisera och sedan jobba vidare med pålägg i den digitala domänen.

Studions Otari MX80 har ägts av producenten Douglas Carr och använts för inspelningar av artister som Leila K, Army of Lovers, Meja och Ace of Base.

Kontrollrummet

Mixerbord: Trident Series 65, 24 ch
Monitorer: Urei 813 + Snake Speakers
Bandspelare: Otari MX80, 2″, 24 ch, Studer A 807, 1/4″

Outboard: Här finns bl a UAD LA-610, Tube-Tech LCA-2B, Stocktronics plåtreverb, Roland RE-501 och Eventide H910.

Mikrofoner: Ehrlund handbyggda rörmickar, Ehrlund Ehr, -D och -E mickar, bandmickar från Beyerdynamics och GA, Shure SM7 och SM 57, Sennheiser, Röde med flera.

Medhörning: Hearback system med 5 st personliga mixers.

Att låna mickar och outboard ingår i studiohyran. Du kan också ta med dina egna prylar som du känner dig bekant med. Ring och rådgör innan.

Tel 070-206 99 18 eller mail.