kontrollrum
Du är här:

Kontrollrummet är stort och bekvämt. Det finns monitorer i tre storlekar, ett bra mixerbord, Apollo-kort, ett urval mikrofoner och outboard.

Du kan spela in i studiodatorn eller på 2″ band. Du kan använda allt som finns på plats eller ta med egna grejor.

Analogt eller digitalt?

Att spela in analogt skil­jer sig myck­et från att spela in dig­i­talt. Band­kom­pres­sion, band­typ och inspel­ning­shastighet är sak­er som har en avgörande inverkan på soundet.

 

ANNAN PROCESS

Inspel­ning­sprocessen skil­jer sig myck­et från den dig­i­ta­la. Inte minst för att du har färre kanaler jäm­fört med dig­i­talt. Här är det 24 kanaler som gäller efter­som det är antalet kanaler på ton­hu­vudet på Otari MX 80-bandaren.

Om du är van vid att job­ba i en DAW så är 24 kanaler förstås en begrän­sning. Färre kanaler bety­der beslut “här och nu”. Man måste tän­ka utrymme­sekonomiskt, fun­dera över om man verk­li­gen har utrymme för 12 mickar enbart på trummorna.

 

HYBRIDTEKNIK

En intres­sant och bekväm teknik är att bör­ja med att trac­ka grun­der­na analogt för att sedan dig­i­talis­era och job­ba vidare med pålägg i den dig­i­ta­la domänen.

 

FÖRBEREDELSER

Oavsett hur man väl­jer att job­ba med inspel­nin­gen så är för­bere­delser­na för ana­log inspel­ning lite mer omfat­tande än vid dig­i­tal inspel­ning. Banspelaren avmag­ne­tis­eras och rengörs noga. Ban­den som ska använ­das avmag­ne­tis­eras och måste ibland även bakas.

 

LÅNA BAND

Om du ska spela in analogt och sedan dig­i­talis­era kan du låna band gratis här. Dessa band raderas efter använ­dan­det och åter­an­vänds i andra projekt.

VIKTIGT

Vill du spara dina inspel­ningar på 2″ band måste du ta med egna band hit. Hör abso­lut av dig innan i så fall efter­som det kan bli dyrt. Om du tar med dig egna band så sparar du cir­ka 6.000:- på att ta med den band­typ som stu­dions band­spelare är kali­br­erad för.

• Otarin är kali­br­erad för inspel­ning på 499-band.
• Mas­ter­ban­daren är kali­br­erad för 900-band.

Båda band­type­r­na går att köpa från Thomann eller här.

Studions Otari MX80 har ägts av producenten Douglas Carr och använts för inspelningar av artister som Leila K, Army of Lovers, Meja och Ace of Base.

PRYLAR I KONTROLLRUMMET

Mixer­bord: AMEK TAC Mag­num, 26 ch. Grymt analog­bord från 1991.

Mon­i­tor­er: Väg­gmon­ter­ade Urei 813 + Snake Speak­ers + Auratones

Dator: MacPro 2013, 8‑core, 48Gb RAM, 2TB hård­disk. USB + Thunderbolt.

AD/DA, ljud­ko­rt: Apol­lo 8 II + Apol­lo 16 II.

Band­spelare: Otari MX80, 2″, 24 ch, Stud­er A 807, 1/4″

Out­board: Bland annat UAD LA-610, Tube-Tech LCA-2B, Stock­tron­ics RX4000 plåtre­verb, Roland RE-501 och Even­tide H910. All out­board går att jac­ka in via mixer­bor­dets bantam-patchbay.

Mikro­fon­er: Ehrlund hand­byg­g­da rör­mickar, Ehrlund Ehr, ‑D och ‑E mickar, band­mickar från Bey­er­dy­nam­ics och GA, Shure SM7 och SM 57, Sennheis­er, Röde med flera.

Med­hörn­ing: Hear­back sys­tem med 5 st per­son­li­ga mixers.

Att låna mickar och outboard ingår i studiohyran. Du kan också ta med dina egna prylar som du känner dig bekant med. Ring och rådgör innan.

Tel 070–206 99 18 eller mail.

    I am text block. Click edit but­ton to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, con­secte­tur adip­isc­ing elit. Ut elit tel­lus, luc­tus nec ullam­cor­p­er mat­tis, pul­v­inar dapibus leo.